Saltar al menú principal
Saltar al contenido

Documental sobre la BNE

Biblioteca Nacional de España: La memoria del mañana és una producció de la Biblioteca Nacional de España (BNE) i Acción Cultural Española (AC/E) amb la col·laboració de RTVE, realitzat per a mostrar tant la història de la institució com el valor de les col·leccions conservades.

El documental obre les portes de la institució cultural més antiga del país amb motiu del seu Tricentenari. Mario Vargas Llosa, Miquel Barceló i Ana María Matute ens guien per les entranyes de l'edifici.

Mario Vargas Llosa va entrar per primera vegada a la Biblioteca Nacional fa més de mig segle, però mai abans no havia tingut l'oportunitat d'apropar-se a les prestatgeries del dipòsit de Fons Antic, un lloc "prohibit" en el qual reposen manuscrits, llibres incunables i primeres edicions dels grans noms de la literatura en espanyol: Cervantes, Góngora, Quevedo, Lope, Garcilaso...

El documental La memoria del mañana ha gravat la trobada de l'escriptor i premi Nobel amb els grans clàssics, igual que ha registrat l'accés de Miquel Barceló al dipòsit de Belles Arts de la Biblioteca Nacional, on les obres de Miró, Fortuny, Goya o Velázquez conformen un dels fons d'obra gràfica més importants del món.

A la cinta també es pot veure Ana María Matute, escriptora i premi Cervantes, i el científic i escriptor Juan Luis Arsuaga, reflexionar en veu alta sobre la rellevància d'aquesta institució, el valor dels seus fons i la seva capacitat d'adaptació a l'esdevenir dels temps.

El documental fa, a més, un seguiment exhaustiu del procés de restauració, digitalització i enquadernació dels Códices Madrid de Leonardo Da Vinci, les dues úniques obres del geni humanista que hi ha a Espanya.

Finalment, es pot escoltar, per segona vegada en la història, la Marxa Triomfal d'Antonio Asenjo Barbieri, composta pel músic madrileny, amb motiu de la col·locació de la primera pedra de l'actual seu el 21 d'abril de 1966. És interpretada per la banda del Real Conservatorio Superior de Música de Madrid.

El documental ha estat produït per la BNE i AC/E amb la col·laboració de RTVE, sobre un guió de Luis Felipe Torrente i Daniel Suberviola i la realització de Fernando Martín. Ofereix un retrat de la història, el present i el futur de la Biblioteca Nacional.
 

Informació relacionada