Saltar al menú principal
Saltar al contenido

Història de la col·lecció

Biblioteconomia

L'origen d'aquesta col·lecció especialitzada es remunta al 1950. Va ser aquest any quan la Direcció General d'Arxius i Biblioteques va organitzar els cursos de Formació Tècnica d'Arxivers, Bibliotecaris i Arqueòlegs, i es va formar una biblioteca d'estudis per a ús d'alumnes i professors. Aquests cursos es van consolidar posteriorment, i es va crear l'Escola de Documentalistes que, amb diferents noms, va funcionar al llarg de més de 20 anys. L'Escola es va clausurar el 1986 en institucionalitzar-se els estudis de biblioteconomia i documentació que passen a les universitats.

Amb la creació del Ministeri de Cultura, es reestructuren diversos dels seus centres que posseïen biblioteques especialitzades, que van engrossir els procedents de la biblioteca de l'antiga Escola, i van passar a dependre del Centre del Llibre i la Lectura, que va iniciar les seves activitats amb la denominació de Biblioteca del Bibliotecari, que va donar servei des de 1988 a 1991.

El 1992 es trasllada a la Biblioteca Nacional d'Espanya, i coincideix amb la creació d'aquesta com a organisme autònom i se li agreguen llavors els fons de biblioteconomia existents en el Servei d'Informació Bibliogràfica: aquesta biblioteca especialitzada es va denominar Servei de Documentació Bibliotecària.

Actualment constitueix una unitat del Servei d'Informació Bibliogràfica, dins del Departament de Referència amb una sala de consulta pròpia.

ELS FONS

Es tracta d'una col·lecció especialitzada en biblioteconomia, documentació, arxivística i museologia, així com en matèries estretament relacionades amb aquestes disciplines, com la història del llibre o les noves tecnologies de la informació. 

  1. Monografies. Els duplicats i altres materials en desús s'han traslladat al segon dipòsit de la Biblioteca Nacional d'Espanya, ubicat a Alcalá de Henares. Per donar difusió a les últimes novetats rebudes, s'elabora un Butlletí de novetats, on es dóna accés a la informació bibliogràfica d'aquelles obres sobre biblioteconomia ingressades durant els últims mesos. Molts d'aquests registres inclouen la portada digitalitzada i el sumari de l'obra.
  2. Fullets.
  3. Publicacions periòdiques. 180 títols corresponen a revistes vives en cinc idiomes. Alguns d'aquests títols encara es consulten en paper, mentre que d'altres s'han de consultar en la seva edició electrònica. Per accedir al text complet de les revistes electròniques, es pot fer de les llistes de revistes electròniques gratuïtes i de revistes electròniques subscrites. Les revistes electròniques gratuïtes es poden consultar des de qualsevol ordinador, mentre que les revistes electròniques subscrites s'han de consultar des dels ordinadors de la BNE. Per donar difusió als continguts de les revistes que encara es reben en paper, s'elabora el Butlletí de Sumaris Al Día.

Bibliografia sobre la col·lecció

  • PÉREZ FRÍAS, Emiliano. "Servicio de Documentación Bibliotecaria ("Biblioteca del Bibliotecario")" [Entrevista por Benjamín Cabaleiro]". En Educación y Biblioteca. (1996), n. 68; pp. 44-47.
  • "Servicio de Documentación Bibliotecaria". En Educación y Biblioteca. (1993), n. 37; pp. 12-13.
  • "Servicio de Documentación Bibliotecaria (SDB o Biblioteca del Bibliotecario)"/ Raúl Rubalcaba Banco... [et al.] En Documentación de las Ciencias de la Información. (1998), n. 21; pp. 196-199.