Enregistraments de veus

El 1950 ingressen a la Biblioteca 24 discos de pissarra procedents del desaparegut Arxiu de la Paraula del Centre d'Estudis Històrics, dirigit per Menéndez Pidal, que conserva enregistraments de les veus d'Azorín, Juan Ramón Jiménez, Pío Baroja, Ramón y Cajal i moltes altres personalitats literàries i polítiques de l'època, com el general Primo de Rivera.

Des d'aquell any, l'Arxiu de la Paraula, amb aquesta mateixa finalitat de conservar i difondre les veus de personalitats de la cultura, la ciència, les arts o la política, no ha deixat d'incrementar-se, fins a tenir actualment uns 20.000 documents sonors no musicals.

Cursos d'idiomes

L'arxiu conté una col·lecció única de cilindres de cera. Aquest es considera el primer suport en què es grava el so i la veu humana. Hi destaca el primer curs d'espanyol adreçat a parlants de llengua anglesa, de 1905.

Veus gravades pel Centre d'Estudis Històrics (des de 1931 a 1933)

Els enregistraments registren en discos de pissarra les veus d'Azorín, Juan Ramón Jiménez, Unamuno, Pío Baroja, Valle Inclán, Ortega y Gasset, Santiago Ramón y Cajal, entre altres personalitats espanyoles.

Veus de reis o caps d'estat

Cançons i discursos de la guerra civil

Col·lecció de fils magnètics dels anys 20 als anys 50 que recullen cançons populars del bàndol republicà i nacional, així com oratòries, discursos o arengues politicomilitars.

Veus d'escriptors hispanoamericans

Col·lecció de vinils dels anys 1970-1980 que recull les veus dels autors més importants de la llengua espanyola, que amb la seva pròpia veu han recitat les seves obres i poemes.

Treballs de camp

Recullen les tradicions culturals del poble a través de l'enregistrament d'entrevistes. L'adquisició més recent és el donatiu de l'etnomusicòleg Ramón Pelinski. Aquest donatiu consta de 93 cintes obertes, 9 cassets i 5 videogravacions, fruit del seu treball de camp, amb entrevistes a l'Àrtic central sobre música i tradicions dels pobles inuit.

Obres literàries

Una bona part dels enregistraments sonors no musicals rebudes es compon d'obres literàries com a poesies, contes infantils, novel·les, teatre, relats humorístics, etc., recitats, narrats o interpretats de vegades per destacats locutors i actors.

On consultar

Catàlegs