Transmissors de missatges escrits

Felicitacions, papers de carta, orles cal·ligràfiques, factures i cartes comercials i targetes postals pertanyents a la col·lecció d'Ephemera de la BNE compleixen el seu paper com a mitjà de transmissió d'un missatge escrit.

1. Felicitacions

A mitjan segle XIX sorgeix al món de les representacions gràfiques una modalitat d'imprès estretament relacionada amb diverses activitats socials. En l'àmbit de les relacions de la vida familiar i social burgesa es generalitza l'ús d'una sèrie d'elements impresos per recordar les dates assenyalades: felicitacions de tot tipus arriben en el dia de l'onomàstica o de l'aniversari, en les dates de Nadal o Any Nou, el dia dels enamorats i tantes altres festes. La BNE compta amb una destacada representació de targetes de felicitació amb una cuidada elaboració i presentació en diferents formats d'una fulla, díptics i atractius desplegables estampats en cromolitografía. La major part són espanyoles però hi ha també targetes angleses, alemanyes i franceses. Se situen en un període que abasta des de 1880 a 1950.
Paral·lelament i també al segle XIX s'estén la pràctica de lliurar petites targetes impreses per part d'aprenentes, carters, modistes, botons, forners, electricistes, serens, o repartidors de periòdics amb el doble propòsit de felicitar el Nadal als seus clients i aconseguir un "extra" per a les Festes. Les gairebé cinc-centes felicitacions de Nadal de treballadors de diferents oficis s'adquireix l'any 1994 i pertany a un període cronològic entre 1880 i 1960 que permet conèixer l'evolució estètica d'aquesta peculiar forma de felicitació ja desapareguda.

2. Papers de cartes i orles cal·ligràfiques

Aquest tipus d'escrits eren propiciats a les escoles com a treballs escolars dels nens dirigits als seus familiars perquè poguessin veure la seva evolució en l'escriptura. Són felicitacions en vers realitzades per nens en edat escolar i destinades a persones de l'entorn familiar amb motiu de la seva onomàstica o per les festes nadalenques. La pràctica d'enviar aquest tipus de cartes il·lustrades dirigides a familiars s'estén des de les últimes dècades del segle XIX fins a mitjan segle XX. La BNE inicia aquesta col·lecció amb la compra d'una petita representació de quaranta cartes il·lustrades l'any 2006 que s'incrementa amb adquisicions posteriors.

3. Factures i cartes comercials

Aquesta col·lecció recull la documentació generada per les activitats comercials desenvolupades a Espanya entre 1880 i 1960 en els diferents sectors de l'economia. Adquirida en 2006 es tracta d'un mostrari de correspondència comercial de gran interès per la varietat de fàbriques, indústries i empreses espanyoles de tot tipus: aliments, begudes, indumentària, teixits i complements, productes d'higiene i perfumeria, mobles, joieria i bijuteria, hotels, transports, maquinària agrícola, materials de construcció, productes químics i farmacèutics, alts forns, arts gràfiques i publicitat, etc.
Les cartes comercials i factures ofereixen informació sobre les existències del propietari, els serveis proporcionats i especialment els preus. Tant el contingut com l'encapçalament permeten conèixer qüestions relatives a temes financers, hàbits de consum i evolució del llenguatge comercial. Al principi les il·lustracions de factures i encapçalaments de cartes s'estampaven en planxes de metall i posteriorment a la fi del segle XIX i principis del XX el color s'incorpora a aquests documents per mitjà de la litografia i tècniques fotomecánicas.

4. Targetes postals

A partir de 1892 a Espanya es produeix el desenvolupament industrial i comercial de la targeta postal que porta a l'aparició de tallers especialitzats en la seva edició. En 1996 la col·lecció d'Ephemera inaugura l'apartat de targetes postals amb l'adquisició per compra de vint-i-cinc sèries de targetes postals amb una diversitat iconogràfica en les quals destaquen aquelles utilitzades com a suport publicitari de begudes, automòbils i productes de bellesa o les sèries il·lustrades amb figures femenines d'estil “Art Nouveau” però la col·lecció també inclou caricatures i sàtira política, escenes històriques, escenes de banys, signes del zodíac, representació de les quatre estacions, etc. Considerades com a targetes postals artístiques algunes presenten composicions d'artistes de principis del segle XX tan reconeguts com Ramón Casas, Alexandre de Riquer, Miguel Utrillo, Luis Labarta, José Cusachs, José Triadó i Apel·els Mestres. Des d'aquesta primera compra la col·lecció de postals s'ha incrementat de forma considerable amb posteriors adquisicions tant per compra com a donacions.

On consultar

Catàlegs