Temàtiques

Les col·leccions temàtiques abasten una selecció de recursos sobre un tema o tipus de document.

Aquestes col·leccions permeten explorar cronològicament l'evolució dels llocs web de diversos organismes administratius, els perfils de Twitter dels principals representants polítics, llocs web de partits polítics desapareguts, les capçaleres de premsa, ràdio i televisió, fires gastronòmiques i tradicions de qualsevol regió d'Espanya.

Els departaments de la Biblioteca Nacional que gestionen col·leccions especials mantenen també les seves col·leccions temàtiques amb els recursos en línia que considerin necessari conservar com a part del dipòsit legal. Aquí es troben les col·leccionis Documentació Bibliotecària, Belles arts i Cartografia; Música i Audiovisuals, i Manuscrits, Incunables i Rars.

A més, s'està treballant per habilitar altres vies de col·laboració amb institucions especialitzades en diferents àrees del coneixement a través de la Xarxa de Biblioteques Universitàries Espanyoles (REBIUN).

Si coneix alguna web d'interès que no estigui arxivada en aquestes col·leccions o desitja suggerir una nova col·lecció temàtica, contacti amb nosaltres en archivoweb@bne.es.

 

Llocs web arxivats 

 

Belles arts i Cartografia

Descripció: Col·lecció de llocs seleccionats pel Departament de Belles arts de la Biblioteca Nacional d'Espanya on es recullen pàgines web relacionades amb la temàtica del departament com a llocs web d'artistes, museus, galeries d'art, exposicions, etc. 

Període de recol·lecció: 22/01/2016-

Llocs web guardats

Còmics

Descripció: El còmic en format web és una de les publicacions en línia més efímeres que existeixen. Molts autors publiquen en Internet per donar-se a conèixer fins que donen el salt al paper. L'objectiu d'aquesta col·lecció és capturar les vinyetes abans que eliminin el contingut o abandonin la web. Si ets autor de còmics, escriu-nos a archivoweb@bne.es

Període de recol·lecció: 18/07/2023-

Llocs web guardats

Documentació Bibliotecària

Descripció: Col·lecció de llocs que recull pàgines especialitzades en Biblioteconomia, Documentació, Arxivística i Museología, així com altres pàgines que tracten matèries relacionades amb aquestes disciplines com la història del llibre, l'edició o les tecnologies de la informació i la comunicació. 

Període de recol·lecció: 20/01/2016-

Llocs web guardats

Feminisme

Descripció: Creada per cobrir les reivindicacions i festes del Dia Internacional de la Dona. Cada any s'arxiven nous recursos sobre el 8M. Entre els temes seleccionats es troben webs sobre escriptores, grups de suport a famílies monomarentales, associacions que treballen per positivar la imatge de les dones en els mitjans de comunicació i projectes d'ajuda a dones víctimes de violència de gènere.  

Període de recol·lecció: 26/02/2020-

Llocs web guardats

Gastronomia

Descripció: Col·lecció dedicada a les fires gastronòmiques, llocs dedicats a plats tradicionals, productes amb denominació d'origen, receptes per celíacos o restaurants guardonats amb estels Michelin i les actuals tendències de consum. 

Període de recol·lecció: 16/08/2018-

Llocs web guardats

LGTBI

Descripció: Nascuda per cobrir les reivindicacions i festes del Dia Internacional de l'Orgull LGTBI. A més d'arxivar digitalment tot el relacionat amb la setmana de l'Orgull, se seleccionen pàgines dedicades a les persones trans, la diversitat familiar, guies per a la celebració de l'Orgull, drets LGTB+, fundacions i associacions locals, agrupacions esportives, blogs i altres recursos contra l'homofòbia. 

Període de recol·lecció: 24/06/2019-

Llocs web guardats

Manuscrits, Incunables i Rars

Descripció: Col·lecció de llocs web seleccionats pel Departament de Manuscrits, Incunables i Rars de la Biblioteca Nacional d'Espanya sobre enquadernació, bibliofilia, impremta, història del llibre, lingüística, etc. 

Període de recol·lecció: 12/01/2017-

Llocs web guardats

Música i Audiovisuals

Descripció: Llocs web seleccionats pel Departament de Música i Audiovisuals relacionats amb la temàtica del departament com a festivals de música, pàgines web sobre compositors, conservatoris, corals, música folklòrica, etc.

Període de recol·lecció: 18/01/2016-

Llocs web guardats

Organismes públics

Descripció: Llocs web dels organismes administratius relatius a la hisenda pública, defensa nacional, justícia, ocupació, medi ambient, cultura, obres públiques… així com els seus perfils de xarxes socials, estadístiques, memòries d'activitats i agendes, reflex de l'evolució de les polítiques públiques al llarg del temps.  

Període de recol·lecció: 15/02/2017-

Llocs web guardats

Política catalana

Descripció: Col·lecció especialitzada en els esdeveniments polítics de la societat catalana, la consulta de l'1 d'octubre de 2017, els moviments socials i independentistes, la Diada, humor i molt més.

Període de recol·lecció: 16/02/2016-

Llocs web guardats

Política nacional

Descripció: Quin va ser el programa electoral d'UPyD per a les eleccions generals de 2011? Què van publicar els corresponsals en xarxes socials sobre la guerra d'Ucraïna? Aquesta col·lecció recull el dia a dia de la política nacional: perfils públics en xarxes socials de líders polítics, mocions de censura, mems, franquisme, Guerra Civil, espionatge, Sàhara Occidental, notícies falses, crisi migratòria…  

Període de recol·lecció: 23/05/2017-

Llocs web guardats

Premsa i Televisió Autonòmiques

Descripció: Recol·lecció diària d'una selecció de les principals capçaleres de premsa, ràdio i televisió de caràcter autonòmic i local.

Període de recol·lecció: 06/02/2017-

Llocs web guardats

Premsa i Televisió Nacional

Descripció: Recol·lecció diària d'una selecció de les principals capçaleres de premsa, ràdio i televisió de caràcter nacional. 

Període de recol·lecció: 15/01/2016-

Llocs web guardats

Tradicions i patrimoni etnogràfic

Descripció: Col·lecció dedicada a recopilar fotos de pobles o edificis desapareguts, llegendes, tradicions, receptes o cançons que només coneix la persona més anciana del poble i que estan pujades com a vídeos o pódcast a un únic lloc web. Cerquem també blogs que reflecteixen costums o festes populars els testimoniatges de les quals podrien desaparèixer. Si coneixes algun lloc web que no estigui en aquesta col·lecció, escriu-nos a archivoweb@bne.es.  

Període de recol·lecció: 19/09/2018-

Llocs web guardats

Universitats espanyoles

Descripció: Conté una relació de llocs web centrats en el Sistema Universitari Español, a més dels llocs web de les universitats públiques i privades en territori nacional.  

Període de recol·lecció: 19/04/2017-

Llocs web guardats