Fins decoratius

El disseny de les etiquetes i embolcalls ideats per il·lustradors gràfics per a la decoració de tot tipus d'envasos permet vestir i identificar un producte determinat. La BNE conserva una mostra excel·lent d'etiquetes dels productes que es consumien en les primeres dècades del segle XX, tals com a fruites, conserves, dolços, condiments, begudes, productes de bellesa, teixits, tabacs, productes de neteja, impresos comercials, etc. Són etiquetes estampades en cromolitografía, tècnica per excel·lència utilitzada en les arts gràfiques per a aquest tipus de pequeño impresos durant finals del segle XIX i primeres dècades del segle XX.

1. Etiquetes de tabac

En la terminologia tabaquera "habilitació" és el nom que rep la làmina litografiada que cobreix la caixa de cigars. La vistositat que ofereix la cromolitografía i la riquesa temàtica d'aquestes etiquetes cercaven captar l'atenció dels consumidors de tabac. La col·lecció de més de quatre mil habilitacions dipositada en la BNE ofereix una riquesa iconogràfica repleta no solament de retrats de monarques, polítics, escriptors, etc. o personatges de diferents països, Cuba, Brasil, Holanda, França, Alemanya o Espanya sinó també exòtics paisatges, atractives figures femenines, mitjans de transports, figures alegóricas i un llarg etcètera.

2. Marquillas cigarreras cubanes

Les marquillas cigarreras, combinant imatges i text, il·lustraven els embolcalls de cigars produïts a Cuba durant la segona meitat del segle XIX, mostrant una àmplia gamma de temes, incloent escenes picaresques de la vida quotidiana de l'Havana. Van ser litografiadas en la Companyia Litogràfica de l'Havana a partir de 1850. La col·lecció, de prop de mil marquillas, va ser adquirida l'any 1983 i correspon a les etiquetes que van estampar les més importants fàbriques de tabac de Cuba com la Real i Imperial Fàbrica L'Honradesa.

 

On consultar

Catàlegs