Fins lúdics i d'entreteniment

Com a exemple de creacions de jocs sobre paper destinats al més pur entreteniment estan les magnífiques col·leccions que la BNE conserva de naips, recortables i teatres de paper.

1. Teatre de paper

Una col·lecció d'escenaris, telers, telons, personatges, llibrets de les obres i instruccions de muntatge conformen un conjunt d'obres adquirides per la BNE l'any 2008 que va venir a completar un grup d'obres de les mateixes característiques que havien arribat a la BNE pel compliment de la Llei de Dipòsit Legal en1958. Es tracta d'una magnífica selecció de teatres de paper produïts per les més importants editorials espanyoles especialitzades en la seva producció durant les últimes dècades del segle XIX i la primera meitat del XX. En 1915 va aparèixer a Catalunya el que va anar el teatre de joguina més popular i vistós: El Teatre dels Nens d'Indústries Gràfiques Seix & Barral Germans del que la col·lecció té excel·lents mostres. Són jocs en els quals es potencia la destresa manual del nen, l'habilitat/habilitat, la creativitat i la imaginació.

2. Recortables

Al llarg del segle XX van sorgir editorials especialitzades com "La Tijera" de Madrid que editaven làmines de recortables de ninots, soldats i construccions. Aquests jocs de gran valor educatiu van comptar amb una gran acceptació entre el públic infantil. La col·lecció de recortables de la BNE, al voltant de set-centes làmines, procedeix d'una labor de compres i donacions que es van unir a un conjunt inicial localitzat en l'antiga Secció de Literatura infantil així com a exemplars localitzats en els dipòsits d'Alcalá d'Henares.

3. Naips

La BNE compta amb una representació de baralles de naips dels més importants fabricants de naips espanyols dels segles XIX i XX com Fournier o Comes. Alguns d'ells actuen com a suport de publicitat de productes de consum principalment de xocolates però també hi ha naips instructius, baralles infantils, taurines o històriques o aquelles il·lustrades amb actors de cinema, esportistes, etc.
Una dotzena de col·leccions pertanyen a alguns dels millors fabricants de naips espanyols dels segles XIX i XX: Sebastián Mengis, Fill de Torras i Lleó, Wenceslao Guarro, Simeón Durá, Juan Roura, María González i Heraclio Fournier entre uns altres. Hi ha més de vint col·leccions de naips amb dibuixos realitzats per importants il·lustradors espanyols d'aquest període: Apel·els Mestres, I. Pastor, C. Ruano Llopis, Martínez de León, Sainz de Tejada, Serny, Antonio Casolà, Perellón, etc.

On consultar

Catàlegs