Biblioteca Digital Hispànica
Consultar Biblioteca Digital Hispánica
La Biblioteca Digital Hispànica és la biblioteca digital de la Biblioteca Nacional de España. Proporciona accés lliure i gratuït a milers de documents digitalitzats, entre els quals s'expliquen llibres impresos entre els segles XV i XX, manuscrits, dibuixos, gravats, fullets, cartells, fotografies, mapes, atles, partitures, premsa històrica i enregistraments sonors.
Es crea en 2008 i els objectius de Biblioteca Digital Hispànica són:
- Difondre el patrimoni cultural espanyol al mateix temps que es garanteix la protecció i salvaguarda de la nostra herència cultural.
- Complir el compromís adquirit amb la Unió Europea de contribuir en la creació de la futura Biblioteca Digital Europea que oferirà un accés únic i multilingüe a través d'Internet als fons de les institucions culturals europees.
- Constituir-se en una eina fonamental per fomentar la recerca sobre la nostra cultura, en facilitar la consulta dels fons digitalitzats als estudiosos i hispanistes de tot el món sense haver de desplaçar-se a Madrid.
- Oferir un canal de cooperació a la resta de biblioteques espanyoles i llatinoamericanes.
Dades històriques:
Va ser inicialment cofinançada per RED.ES, entitat pública empresarial del Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme. Posteriorment, el conveni signat amb l'empresa Telefònica seria l'impuls i suport financer definitiu per al llançament del gran projecte de digitalització massiva i sistemàtica de la BNE.
Al moment de la seva presentació, al gener de 2008, va comptar amb unes 10.000 obres, seleccionades per experts en diferents matèries com a representatives del patrimoni bibliogràfic i documental custodiat per la BNE. Avui dia ja incorpora més de 222.000 títols (gener de 2020), de totes les temàtiques i tipus documentals, disponibles per a tots, i des de qualsevol lloc.
La digitalització sistemàtica és avui, més que un projecte, un procés que afecta a gairebé tots els Departaments i Àrees de la Biblioteca.
A dia d'avui les tasquesimplicades des que es decideix què es va a digitalitzar fins que finalment està accessible al portal s'han incorporat de manera gairebé plena en totes les rutines dels diferents Serveis de la Biblioteca.
El flux de treball necessari per a la digitalització de milers de pàgines cada dia s'ha anat definint i ajustant des del començament del projecte. Ha suposat un esforç de coordinació transversal i gestió organitzacional sense precedents, així com l'establiment i contínua millora d'estàndards de qualitat en la selecció de materials i en l'arquitectura tècnica que guiïn tot el procés.
A grans trets, aquest procés comprèn:
- selecció de materials, d'acord amb diferents criteris;
- selecció de l'exemplar més adequat per a la digitalització, de nou segons diferents principis de conservació i idoneïtat;
- revisió de la catalogació, per adequar-la a estàndards actuals;
- digitalització i generació de màsters i derivats, i control de qualitat de metadades i imatges;
- càrrega en el gestor d'objectes digitals, indexació en el motor de cerca del portal i incorporació a la interfície de Biblioteca Digital Hispànica;
- marcat automàtic en Symphony, el sistema de gestió bibliotecària de la Biblioteca, que realitza l'enllaç entre el registre bibliogràfic al catàleg i el document digitalitzat en Biblioteca Digital Hispànica.
Una vegada al portal, els documents s'organitzen d'acord a tres mètodes d'accés fonamentals, a més de les tradicionals cerques senzilla i avançada:
- Accés temàtic, d'acord amb l'estructura de la Classificació Decimal Universal,
- Per tipus de material,
- Col·leccions destacades, per la seva rellevància, interès, atractiu o importància.
Des del seu llançament en 2008, cada vegada més usuaris compten amb Biblioteca Digital Hispànica com a recurs per a la consulta i recuperació de patrimoni digitalitzat de la Biblioteca Nacional de España.
Amb una mitjana per a l'any 2020 de unes 158.000 visites al mes, i d'uns 105.200 usuaris mensuals, l'anàlisi de les cerques, navegació i en definitiva, de l'experiència dels nostres usuaris en la interfície, ens permeten avaluar i millorar l'eina dia a dia.
Algunes dades d'ús de BDH relatius als últims anys (font: Google Analytics):

Títols disponibles al portal (Maig, 2021): | |
---|---|
Monografies impreses | 92.234 |
Manuscrits | 24.863 |
Dibuixos, Gravats i Fotografies | 46.612 |
Partitures | 31.280 |
Material cartogràfic | 12.032 |
Registres sonors | 20.122 |
Premsa i revistes | 2.033 |
La Biblioteca Digital Hispànica, d'acord amb els objectius que la guien, desenvolupa i gestiona activitats de cooperació tant en l'àmbit nacional com a internacional.
Des de 2008, han estat nombrosos els acords i projectes de col·laboració amb institucions públiques i privades (universitats, fundacions, associacions professionals, etc.). Algunes de les iniciatives que segueixen vigents en l'actualitat:
Cooperació nacional
Hispana
Directori i recol·lector de col·leccions digitals del Ministeri d'Educació, Cultura i Esport. Integra les col·leccions d'arxius, biblioteques i museus, i entre elles, la col·lecció digital de Biblioteca Digital Hispànica.
Bubok
Servei d'impressió sota demanda. Permet encarregar i comprar còpies impreses d'algunes de les obres més rellevants i atractives de la Biblioteca Digital Hispànica, directament des del portal.
Casa del Llibre
Algunes obres emblemàtiques de Biblioteca Digital Hispànica ja estan disponibles de manera lliure i gratuïta a la web de Casa del Llibre i en les aplicacions de lectura TAGUS.
Llibres interactius
Gràcies a la col·laboració amb Telefónica, El Quixot en 2010 i els Còdexs Madrid de Leonardo da Vinci en 2012 es van convertir en interactius. Inclouen, a més de la versió digital de les obres, nombrosos materials i funcionalitats multimèdia.
BNEscolar
BNEscolar és la proposta de la Biblioteca Nacional de España, en col·laboració amb Red.es, per impulsar la presència i ús del patrimoni de la Biblioteca en l'ensenyament i l'aprenentatge escolar.
El projecte suposa la creació d'una plataforma de serveis i recursos que aprofiten la tecnologia, les noves narratives digitals i col·laboratives i les necessitats dels actuals currículums escolars, per portar a l'aula el patrimoni documental i la reflexió sobre la importància de la preservació de la memòria històrica i cultural.
Cooperació internacional
Europeana
Punt d'accés únic a milions de recursos digitals d'arxius, museus, biblioteques i altres institucions culturals de tota Europa. És en l'actualitat el projecte més important per a la difusió del patrimoni cultural digital europeu.
Biblioteca Digital Mundial
Impulsada per la Unesco, reuneix i proporciona accés a continguts digitals emblemàtics i representatius de cultures de tot el món. Inclou algunes de les obres més notables de Biblioteca Digital Hispànica.
Biblioteca Digital del Patrimoni Iberoamericà (BDPI)
Integra en un mateix portal recursos digitals de biblioteques nacionals iberoamericanes (integrants d'ABINIA). Inclou materials de tot tipus, accessibles des d'un portal multilingüe dissenyat i desenvolupat per la Biblioteca Nacional de España, coordinadora del projecte.