Col·lecció Comín Colomer

La col·lecció especialitzada en Història Contemporània d'Espanya “Comín Colomer” és una de les col·leccions més singulars que alberga la Biblioteca Nacional. Va constituir una secció especial (desapareguda com tal avui dia) en 1981, amb dipòsit i sala de lectura propis, integrada tant pels fons de l'antiga Secció d'Estudis sobre la Guerra d'Espanya (depenent de la Secretaria Tècnica del Ministeri d'Informació i Turisme) com pels reunits per Eduardo Comín Colomer i donats per la seva vídua, Julia Martín, a la Biblioteca Nacional en 1975.

Eduardo Comín Colomer (Saragossa 1908-Madrid 1975) que va arribar a ser director de l'Escola General de Policia, director de l'Institut d'Estudis de la Policia i Comissari de Policia, sempre va estar lligat a la policia política del franquisme i a la teoria de la conspiració judeo-masónica-comunista. Com a escriptor i com a policia va estar obsessionat amb la maçoneria i el judaisme, però també amb l'anarquisme, el terrorisme, el comunisme i tot el que ell considerava els “enemics d'Espanya”. Comín va ser un gran col·leccionista de llibres i fullets sobretot d'obres antimasónicas, d'obres que mostren la vinculació entre maçoneria i judaisme, d'autors vinculats a l'extrema dreta i al feixisme, però també d'obres escrites pels “enemics de l'estat” comunistes i maçons. Aquest llegat, conegut pels investigadors com el “fons Comín”, consta d'uns 15.000 llibres, periòdics i fullets difícils de trobar actualment, que versen sobre els següents temes:

  • Història General.
  • Història d'Espanya en la IIª República i la Guerra Civil, moviments polítics i socials, anarquisme, comunisme, feixisme…
  • Temes policials i crims famosos.
  • Maçoneria i societats secretes.

 

Constitueix la que és, possiblement, la millor col·lecció bibliogràfica existent sobre la Guerra Civil espanyola, reunida, en part, a través de l'activitat política de Comín Colomer. En l'actualitat, no existeix una secció independent, la col·lecció es conserva en el Dipòsit General i es consulta, mitjançant carnet de lector, en el Saló de Lectura María Moliner i a la Sala de Premsa i Revistes Larra. El Servei d'Informació Bibliogràfica orienta als lectors sobre aquest fons i sobre altres biblioteques i centres especialitzats.

 

Accés als fons de la Col·lecció Comín Colomer

Es pot accedir als fons de la Col·lecció des del catàleg d'autoritats cercant per Comín Colomer, Eduardo 1908-1975. En el registre d'autoritat hi ha un enllaç a les obres de la seva col·lecció en la BNE