Incunables

Amb el terme incunable es denomina als llibres impresos abans de l'1 de gener de 1501, si ben els productes de la impremta posteriors a aquesta data no presenten característiques que els faci diferents.

La Biblioteca Nacional de España compta amb la col·lecció més important del país on estan representades les principals impremtes espanyoles i la major part de les impremtes europees. Els primers exemplars van arribar amb un dels fons fundacionals, la biblioteca de Juan Francisco Pacheco Téllez Girón, duc d'Uceda, confiscada per Felipe V, però només a partir de 1736 podem parlar realment d'una col·lecció d'incunables de la Biblioteca Real. En aquest any, Juan d'Iriarte, gràcies al suport del bibliotecari major Blas Antonio de Nasarre, va aconseguir portar a bon terme una permuta de volums amb el Convent dominico de Sant Tomás, d'Àvila, incorporant a la col·lecció real 315 exemplars d'edicions del segle XV.

Història de la col·lecció

La compra de biblioteques particulars, d'erudits o nobiliàries, va anar el procediment més habitual durant el segle XVIII per a l'increment de la col·lecció de la Biblioteca Real.

Un nou moment d'interès en la història de la formació de la col·lecció d'incunables de la Biblioteca Nacional de España té lloc en 1886 amb la incorporació de la biblioteca ducal d'Osuna i Infantado. Mereixen a més record exprés altres dos esdeveniments: en primer lloc, l'enviament de la biblioteca del Ministeri de Foment, que té lloc en 1888, que va incorporar quinze incunables; i, en segon lloc, la cèlebre subhasta celebrada a París, en 1891, per liquidar la biblioteca de Ricardo Heredia i Livermore, comte de Benahavis, ocasió en la qual la Biblioteca va aconseguir una desena d'exemplars importants. El següent gran moment en la formació de la col·lecció ocorre en 1899, quan s'incorpora la biblioteca de Pascual de Gayangos i Arce. Els seus exemplars en el conjunt de la col·lecció són multitud en comparació dels fons als quals es ve al·ludint.

La col·lecció d'incunables de la BNE ha continuat creixent, gràcies a les adquisicions d'exemplars apareguts al mercat nacional i internacional o en poder de particulars.

La col·lecció reuneix actualment dues edicions de llibres xilográficos, representades cadascuna pel respectiu exemplar, i 2298 edicions incunables representades per 3159 exemplars.

Subcolecciones

Subcolecciones
Ethica ad Nicomachum
Incunables espanyols

Més de 350 exemplars

Liber chronicarum
Incunables amb gravats

Amb gravats en relleu sobre fusta