Videogravacions
Aquesta col·lecció està formada per la pràctica totalitat de la producció nacional d'audiovisuals. Hi ha en marxa un projecte de digitalització de les cintes de vídeo per a la seva futura preservació.
Entre els fons trobem: pel·lícules cinematogràfiques, cinema mut, pel·lícules nacionals i estrangeres, curtmetratges cinematogràfics. Entre els fons audiovisuals d'informació i documentals trobem: audiovisuals musicals, enregistraments de grans espectacles musicals , videoclips, concerts en viu de conjunts i cantants.
Història de la col·lecció
L'inici de la producció massiva de cintes magnètiques (VHS, Beta, vídeo 2000) i posteriorment els discos digitals (DVD, Blu-ray 4K HD) conformen la col·lecció d'audiovisuals en la BNE, documents ingressats gràcies a el compliment de les diverses lleis de Dipòsit Legal que obliguen a dipositar, almenys, un exemplar dels audiovisuals distribuït o editats a Espanya.
En aquesta col·lecció trobem registres cinematogràfics des dels inicis del cinema: la pel·lícula muda titulada Carmencita : Spanish Dansi del director William K.L. Dickson rodada en Estats Units entre el 10 i el 16 de març de 1894 o els clips de ball flamenc de la balladora Juana Vargas La Macarrona registrats a Sevilla com a treball preparatori per a la coreografia realitzada per Léonide Massine, provinent dels famosos Ballets Russos que al costat de la música de Manuel de Falla i decorats de Pablo Picasso, es van realitzar per a l'obra de Pedro Antonio d'Alarcón El barret de tres becs. Pel que fa al cinema sonor en els seus inicis, trobem un altre enregistrament històric, com és la del director Llegeix De Forest que en 1923 realitza diversos clips de Conchita Piquer on aquesta apareix cantant, recitant i ballant.
Els fons
L'actual col·lecció d'audiovisuals de la BNE conserva tot tipus de suports creats per al consum domèstic i està composta per cintes de vídeo magnètiques (vídeo 2000, Beta, VHS) i digitals com els DVD, Blu-ray, 4H HD, memòries USB.
Una característica dels documents audiovisuals és la ràpida obsolescència de suports i reproductors, a causa de la transformació vertiginosa que imposen els avanços tecnològics i les pràctiques comercials. Per afavorir l'accés als documents, la BNE ha establert un projecte de digitalització d'aquests suports per a la conservació de la seva col·lecció, centrada prioritàriament al cinema espanyol, part fonamental de la col·lecció.
Aquesta col·lecció ens permet crear una important base de dades, no només de títols audiovisuals, sinó també informació referida als creadors, com són els directors, productors, compositors de bandes sonores al costat dels intèrprets, de tal forma que la base sigui un referent per als estudis i recerca relativa al nostre cinema.