Àfrica

Aquesta col·lecció va ser creada amb motiu de la donació de la biblioteca particular de Tomás García Figueras. Es tracta d'un fons especialitzat en Àfrica i el món àrab en general i del Protectorat d'Espanya al Marroc en particular. El nucli temàtic més important es refereix al Marroc, Sàhara, Guinea i, en general, al Nord de l'Àfrica.

Història de la col·lecció

Aquesta col·lecció va ser creada el 23 de novembre de 1966 amb motiu de la donació de la biblioteca particular de Tomás García Figueras.

Tomás García Figueras, africanista espanyol, va ser delegat d'Afers Indígenes al Marroc. Al nucli inicial es van sumar els fons de tema africà i àrab existents en el Dipòsit General de la Biblioteca Nacional, entre els quals es trobaven importants donacions: Bermejo, Roda, Gregori, Fernández Cortacero, Gudin, etc. Posteriorment, el 1979, es van incorporar la biblioteca de la Direcció General del Marroc i Colònies (important fons saharià i llegat de Juan Fontán Lobé, essencial per la seva documentació sobre Guinea) i el 1987 la major part de la biblioteca particular d'Emilio Bonelli i García Morente, junt amb les biblioteques particulars de l'explorador Emilio Bonelli Hernando i de l'enginyer, geògraf i governador general de Guinea Juan María Bonelli i Rubió. La sala de consulta es va tancar al públic el 9 de gener de 1989 i els fons es van reintegrar als diferents dipòsits de la Biblioteca Nacional d'acord amb el seu suport.

Fons

Es tracta d'un fons especialitzat en Àfrica i el món àrab en general i del Protectorat d'Espanya al Marroc en particular. El nucli temàtic més important es refereix al Marroc, Sàhara, Guinea i, en general, al Nord de l'Àfrica. Els podeu consultar al nostre catàleg automatitzat.

Els diferents fons que hi ha són:  

 • Monografies i obres de consulta
  21.865 volums en el moment de tancar-se la secció. S'inclouen bibliografies i obres de consulta i referència especialitzada, a més de catàlegs de biblioteques i arxius i guies de fonts per a la història d'aquests països. Signatures: AFR i AFRGFª (Saló General de Lectura)
 • Fullets
  Prop de 30.000 exemplars en 881 caixes: separates de revistes estrangeres, informes mecanografiats i petits treballs. Signatures: AfrCª i AFRGFCª/ (Saló General de Lectura)
 • Publicacions menors
  700 exemplars conservats en caixes: calendaris i fullets turístics majoritàriament.
 • Publicacions periòdiques
  Més de 2.000 títols: revistes especialitzades espanyoles i estrangeres; butlletins de la Direcció General de Promoció del Sàhara i butlletins oficials del Protectorat. Integrades amb la col·lecció de publicacions periòdiques de la BN (Sala de publicacions periòdiques)
 • Miscel·lània
  636 volums: retalls de diaris, còpies de documents d'arxius i de manuscrits d'altres biblioteques. (Saló General de Lectura)
 • Manuscrits
  Majoritàriament moderns: cartes del Raisuni, arxius personals dels germans Tomás i Vicente García Figueras, Guillermo Rittwagen i Juan Fontán Lobé. Signatures: AfrGFª Doc (Sala Cervantes)
 • Fotografies
  Prop de 100.000 documents, entre positius i negatius, pertanyents al llegat de García Figueras i a la biblioteca de l'antiga Direcció General del Marroc i Colònies. (Sala Goya)
 • Postals
  Més de 3.000 postals, gairebé totes dirigides a García Figueras i classificades per llocs. (Cartografia. Sala Goya)
 • Cartografia
  2.500 mapes físics, geogràfics, polítics i turístics, aixecats entre 1900 i 1960 pel Servei Geogràfic de l'Exèrcit, els Servei Geològic de l'Àfrica Occidental Espanyola i l'Institut Geològic i Miner, i editats pel Govern General del Sàhara Espanyol, la Delegació d'Afers Indígenes o la Reial Societat Geogràfica. (Signatures: AFRMPS; Sala Goya)
 • Dibuixos, gravats i estampes
  847 peces, entre originals i reproduccions, pertanyents a Mariano Bertuchi, Carlos Gallegos, Teodoro Miciano, Enrique Segura, Tauler, etc. L'apartat de gravats correspon gairebé completament al segle XIX, tot i que els dibuixos són gairebé tots del XX. Signatures: AFRGFB/ (Sala Goya)