Arxiu de la paraula

L'Arxiu de la Paraula es va crear per controlar, mantenir i difondre els documents sonors que registren la paraula parlada. La col·lecció es divideix en dos grans blocs, segons la procedència dels documents: els que ingressen a través de l'edició comercial (compra, donatiu i DL), i els documents generats per l'enregistrament dels actes culturals celebrats a la Biblioteca Nacional d'Espanya.

Història de la col·lecció

La història de la col·lecció es remunta a l'any 1950 quan, procedents del desaparegut Arxiu de la Paraula del Centre d'Estudis Històrics, dirigit per Menéndez Pidal, es van rebre en la Biblioteca vint-i-quatre discos de pissarra amb enregistraments fets entre 1931 i 1933, amb el registre de les veus d'Azorín, Juan Ramón Jiménez, Pío Baroja i Santiago Ramón y Cajal, entre altres personalitats espanyoles. El 1958 l'arxiu es va incrementar amb la donació, per part de la casa Odeón - Voz de su Amo, de tres nous discos, un amb la veu del rei Alfons XIII i dos amb la del general Primo de Rivera.

Els anys seixanta, el Ministeri d'Educació i Ciència va recuperar la idea de crear un Arxiu de la Paraula de la cultura espanyola, recopilant enregistraments i publicant una col·lecció nova de trenta cintes de casset amb veus originals de diverses personalitats de les lletres, les ciències i la política. Prova evident del interès suscitat per aquest tipus de projectes va ser la reedició de l'arxiu creat per Menéndez Pidal en dues ocasions: el 1990 va aparèixer en disc de vinil i, finalment, la Residència d'Estudiants el va tornar a publicar (1998) en forma de llibre que incloïa dos discos compactes amb tots els textos i les veus originals.

La col·lecció de l'Arxiu de la Paraula no ha deixat d'incrementar-se amb l'edició rebuda a través del dipòsit legal, però no hauria assolit el volum i la importància actuals sense el fort impuls que va suposar l'enregistrament sistemàtic dels actes culturals celebrats al Saló d'Actes de la Biblioteca (recitals de poesia, presentacions de llibres, cicles de conferències, taules rodones, etc.). Aquestes activitats es van començar a registrar de manera regular a partir dels anys setanta, com a resultat de la política cultural de la Biblioteca sota la direcció del Sr. Hipólito Escolar i el Sr. Manuel Carrión, una iniciativa que s'ha mantingut viva fins a l'actualitat.

Pel que fa a les adquisicions recents, es pot assenyalar la incorporació de 53 cilindres de cera per a fonògraf amb registres de l'Arxiu de la Paraula fets entre els últims anys del segle XIX i els primers del XX, els quals inclouen enregistraments d'acudits i un curs a distància d'espanyol per a estrangers publicat als Estats Units el 1905. Des de l'any 2006 també han ingressat per compra importants col·leccions de discos de vinil amb les veus d'escriptors hispanoamericans: Gabriel García Márquez, Ernesto Sábato, Nicolás Guillén, Pablo Neruda, etc.

Subcolecciones

Subcolecciones
Dolores Ibárruri, La Pasionaria
Enregistraments de veus

Veus de personalitats de la cultura, la ciència, les arts o la política

Escena de Miquiño mio
Actes culturals

Actes culturals de la BNE des de 1973

Memoria sonora
Memoria sonora

El podcast oficial de la BNE

On consultar

Catàlegs