Cartells
L'inici de la col·lecció de cartells parteix de la iniciativa impulsada en 1867 per Genaro Alenda i Mira, bibliotecari de la Biblioteca Nacional, que va aconseguir engegar un projecte no gaire freqüent a les biblioteques d'aquesta època: incloure dins dels fons d'una biblioteca nacional un tipus de material que no era habitual en les col·leccions d'aquest tipus d'institucions. Recolzat pel director de la biblioteca, Juan Eugenio Hartzenbusch, va proposar al govern la creació d'una nova secció que rebria el nom de Varis.
HISTÒRIA DE LA COL•LECCIÓ
El fons de cartells de la Biblioteca Nacional d'Espanya està format per tres col·leccions. Les esmentades col·leccions són: els cartells publicitaris i els de la República i la Guerra Civil dipositats en el Servei de Dibuixos i Gravats, i els cartells que han entrat des del 1957 per la Llei de dipòsit legal, que es troben a la seu que la Biblioteca Nacional té a Alcalá de Henares.
La col·lecció de cartells publicitaris es va començar a formar el 1867 gràcies a la iniciativa de Genaro Alenda i Mira, bibliotecari de la Institució que va propiciar la creació d'una Secció de Papers diversos. Alenda, entre els anys 1870 i 1889, va formar un conjunt d'obres ingressades per compra, per donació i per dipòsit dels impressors complint l'antiga Llei de dipòsit legal. Els cartells que va reunir van arribar, després de successius trasllats, als dipòsits del Servei de Dibuixos i Gravats en un lamentable estat de conservació. L'any 2002, i després d'una important tasca de restauració, es van donar a conèixer mitjançant l'exposició i el catàleg Memoria de la Seducción. Cartells publicitaris del segle XIX a la Biblioteca Nacional on s'estudien i cataloguen dues-centes vint-i-quatre peces.
La col·lecció de més de cinc-cents cartells de la República i la Guerra Civil va ser adquirida el 1982 a un particular pel Centre Nacional del Tresor Documental i Bibliogràfic del Ministeri de Cultura per a la Biblioteca Nacional i s'ha anat incrementant amb noves adquisicions. L'estudi i catalogació dels cartells estan recollits en el "Catálogo de carteles de la República y la Guerra Civil Española" publicat el 1990.
A partir de 1957 comencen a ingressar a la Biblioteca Nacional, en virtut de la Llei de dipòsit legal, milers d'imatges sobre paper, i destaca una gegantina col·lecció de cartells que ja supera el milió d'unitats que es cataloguen a la seu que té la Biblioteca Nacional d'Espanya a Alcalá.
ELS FONS
Dins de la col·lecció de cartells publicitaris del segle XIX trobem diferents categories segons les diferents activitats que s'hi anuncien: cartells de circ, de teatre, taurins, de fires, festes i exposicions, de viatges i transports, de mercaderies, de curses de cavalls, de publicacions, de balls, polítics i cartells diversos. Entre els principals autors destaquen Daniel Perea, Alfredo Perea, Marcelino de Unceta, Manuel Salvi, C. Chavez, R. de Almodóvar, J. Pastor, Francisco Ortego i Jules Chéret.
Els cartells de la República i la Guerra Civil són una excel·lent mostra del cartellisme espanyol polític i de guerra. En aquesta col·lecció trobem cinc grans blocs temàtics: retrats i representacions al·legòriques, campanyes electorals, cartells de guerra, la rereguarda i cartells nacionals. Entre els seus autors, alguns dels il·lustradors i cartellistes més destacats: Alumá, Arteche, Ballester, Bardasano, Bofarull, Camps, Castanys, Clavé, Fábregas, Goñi, Guillermo, Llimona, Mallafré, Martí-Bas, Melendreras, Monleón, Morell, Renau, etc. Aquesta col·lecció s'ha anat incrementant a poc a poc amb successives compres.
Recentment s'han adquirit alguns cartells del principi del segle XX d'importants cartellistes espanyols d'aquesta època com ara Casas, Riquer, Baldrich, Martra, Nualart, Utrillo, Penagos, etc.