ePubs

La col·lecció d'ePubs creada a partir d'obres en domini públic digitalitzades, disponible per a la seva lliure descàrrega i reutilització.

La col·lecció d'ePubs de la Biblioteca Nacional d'Espanya comença a crear-se en 2018 perquè l'experiència de lectura de milers d'obres digitalitzades i disponibles a la Biblioteca Digital Hispànica sigui més accessible i agradable per als lectors. 

El format ePub (acrònim de l'expressió anglesa Electronic publication – Publicació electrònica) és un format de codi obert redimensionable, la qual cosa permet canviar el tipus de lletra i adaptar les grandàries de lletra i pantalla a les necessitats de cada lector. Des de 2013 l'Associació Internacional d'Editors va establir el format ePub com a estàndard, i avui, la BNE posa a disposició una mostra representativa dels seus fons en aquest format tan versàtil i flexible, facilitant la lectura de grans obres de la nostra col·lecció.

El projecte de creació d'ePubs, integrat en el marc de BNElab i l'estratègia d'impuls de la BNE a la reutilització de les seves dades i recursos digitalitzats, va generar en una primera fase prop d'1.000 títols en format ePub, convertint-se aviat en un dels serveis digitals més utilitzats a la Biblioteca (ha arribat a suposar entorn de/entorn de 400.000 descàrregues anuals). En 2023 s'engega la segona fase del projecte amb el qual s'amplia la col·lecció d'ePubs a més d'1.330 títols, abastant tot tipus d'obres i temàtiques i posant especial atenció en aquells títols que han passat a domini públic en els últims anys.

L'objectiu d'aquest projecte de conversió a ePub és doble: no només permetre la lectura d'aquestes obres en dispositius electrònics i així poder oferir nous formats d'accés a les col·leccions digitalitzades de la BNE, sinó que a més el procés previ a la conversió a ePub implica la correcció dels textos obtinguts mitjançant reconeixement òptic automàtic dels documents en PDF. Això ajudarà a generar nous conjunts de dades, “nets” i estructurats, que poden ser útils per a la millora de les cerques o l'aplicació d'eines digitals d'anàlisi textual.

Temàtiques i obres

En relació a les obres que conformen la col·lecció d'ePubs, aquestes abasten tot tipus de temàtiques organitzades en 22 subcolecciones, entre elles la col·lecció Dona, Filosofia i Psicologia, Història d'Amèrica, Literatura del Segle d'Or i dels segles XIX i XX, Viatges o Biografies. La major part d'obres estan disponibles en espanyol, però també s'ofereix un bon nombre d'obres en llengües cooficials (català, gallec, basc) a més d'una variada selecció de títols en anglès. Així, són ja més d'1.330 obres a les quals es pot accedir des de BDH per a la seva visualització o descàrrega gratuïta.

La major part de la col·lecció està composta per obres representatives del patrimoni intel·lectual, cultural i literari espanyol, amb títols destacats de la literatura medieval com a Presó d'Amor de Diego de Sant Pedro o del Segle d'Or, com les Novel·les exemplarsde Miguel de Cervantes, El criticón de Baltasar Gracián o L'Araucana d'Alonso de Ercilla y Zúñiga. Són representatives també obres de grans figures de les lletres espanyoles i hispanoamericanes dels segles XIX i XX, amb noms com Gertrudis Gómez de Avellaneda, Benito Pérez Galdós, Carolina Coronado, Emilia Pardo Bazán, Miguel de Unamuno, Ramiro de Maeztu, Rubén Darío, Federico García Lorca o José Martí, entre uns altres.

Des d'un punt de vista temàtic, la col·lecció s'ha anat enriquint amb subcolecciones que abasten camps tan variats com la filosofia, amb títols com El bell i el sublim d'Immanuel Kant o les Màximes i pensaments del presoner de Santa Elena de Napoleón Bonaparte; biografies de Velázquez o de Rafael del Riego; obres de religió i mística com el Cantar dels Cantessis o les Obres Espirituals de San Juan de la Cruz; i traduccions de clàssics de la literatura com a Resurrecció de Lev Tolstói, La fira de les vanitats de W. M. Thackeray o La Divina Comèdia de Dante Aliguieri. La Col·lecció Dona ofereix a més una mostra representativa dels fons de literatura i pensament feminista presents en la BNE: autores com Concepción Gimeno de Flaquer, Carmen de Burgos, George Sand i Emilia Pardo Bazán són ja parteix de la nostra col·lecció.

Una col·lecció creada per i per a la ciutadania

Des dels seus començaments la col·lecció d'ePubs es va idear amb la perspectiva d'inclusió i obertura al conjunt de la ciutadania, de manera que qualsevol persona interessada pogués, no solament accedir i gaudir del conjunt d'obres en format ePub, sinó també participar en el seu procés de constitució. Així, la participació ciutadana ha estat clau per anar ampliant el conjunt de títols que formen avui la Col·lecció d'ePubs de la Biblioteca Nacional d'Espanya.

A través de un formulario público se recogen las sugerencias de nuevas obras a la colección, teniendo en cuenta que deben partir de las obras digitalizadas presentes en la Biblioteca Digital Hispánica. Este formulario ha sido clave para conocer los intereses y necesidades de la sociedad actual, permitiendo además hacer una escucha activa e incorporar estas propuestas para hacer crecer la colección de la BNE.

Des d'aquest enllaç es pot accedir al formulari, obert a noves propostes.