Bescanvi
Què és?
La tasca del bescanvi consisteix en l’intercanvi d’obres, independentment del seu suport documental, amb altres biblioteques i institucions culturals i d’investigació pertanyents a l’àmbit internacional.
El bescanvi és una de les vies d’ingrés i increment dels fons documentals a la Biblioteca Nacional d’Espanya (BNE) juntament amb el donatiu, la compra i el dipòsit legal. És una part essencial en la política d’adquisicions de la institució, que contribueix a l’enriquiment del patrimoni bibliogràfic espanyol i a la difusió de la cultura espanyola al món.
Bàsicament i essencialment, mitjançant aquesta forma d’ingrés, la Biblioteca Nacional aconsegueix recopilar, d’una manera gratuïta, obres que fan referència a la cultura espanyola i iberoamericana en tots els seus aspectes i que no figuren en els fons de la BNE, així com la producció d’autors espanyols a l’estranger.
Funcionament
En concret, a la Biblioteca Nacional el flux de treball del bescanvi es desenvolupa per mitjà de dues vies:
- Ingrés de documents: selecció prèvia a partir dels llistats que les institucions envien, principalment a través de correu electrònic.
- Sortida de documents: les institucions fan una selecció a partir de dos llistats que elabora la biblioteca:
- Un amb publicacions editades o en què participa la pròpia BNE.
- Un altre amb obres duplicades i editades per institucions públiques.