Usoz

Aquesta col·lecció identificada per la signatura O conté la biblioteca formada per l'erudit i bibliófilo Luis d'Usoz i Riu, que va ser donada per la seva vídua, María Sandàlia de l'Acebal i Arratia, en 1873.

El seu interès per les obres dels autors del Renaixement i Segle d'Or, pels estudis bíblics i especialment per les obres d'autors heterodoxos li va portar a cercar exemplars de les seves obres, reunint una biblioteca única per a l'estudi del protestantisme a Espanya. En molts dels més d'11.000 volums que formen aquesta biblioteca apareixen anotacions, de la seva mà o dels amics que li ajudaven en la tasca de la localització i adquisició dels exemplars.

Nascut en el Virregnat del Riu de la Plata en 1805, en el si d'una família il·lustrada, Luis d'Usoz va ser catedràtic d'hebreu a la Universitat de Valladolid i va impartir classes gratuïtes d'aquesta matèria en l'Ateneu madrileny, coincidint allí amb els arabistas Serafín Estébanez Calderón i Pascual de Gayangos, amb els quals va compartir la preocupació per la recuperació del Romancer. Malgrat ser un dels majors erudits del seu temps, Luis d'Usoz i Riu continua sent un personatge enigmàtic i desconegut, que amb prou feines figura en la historiografia vuitcentista espanyola.

El desconeixement d'aquest insigne bibliófilo es deu fonamentalment a la seva decisió de romandre en l'anonimat per ocultar la seva condició de col·leccionista i editor de llibres prohibits, a la seva estreta relació amb personatges heterodoxos com George Borrow o el quàquer anglès Benjamin Wiffen i a la necessitat d'ocultar les múltiples vies que va utilitzar per poder finançar des d'Espanya les quantioses despeses que va generar la formació de la seva gran obra editorial, la Col·lecció de Reformistes Antics Espanyols (RAE). L'objectiu de la RAE va ser localitzar i editar els textos d'autors censurats o prohibits al segle XVI en l'Espanya de la primera Reforma. Però aquesta extraordinària biblioteca no és solament un conjunt d'obres prohibides o censurades; Usoz la va dotar també d'una important col·lecció de romanços, molts d'ells oblidats o transmesos oralment, nombroses gramàtiques i diccionaris, vocabularis de veus oblidades, exemplars únics, alguns mutilats o corregits fins a l'extrem de contradir el missatge de l'autor i còpies manuscrites d'obres a punt de desaparèixer.